Aïda musical review

Aïda musical review

24 mei 2023 0 Door Marìs

Vandaag deel ik met jullie mijn Aïda musical review. Begin mei ging ik naar de musical Aïda in Scheveningen. Nadat ik al zeker 15 jaar de liedjes van de oude versie mee zing, wilde ik de musical weleens in het echt zien, nu ik de kans had!

Aïda musical review

Aïda musical review

Het is natuurlijk algemeen bekend dat je tijdens de voorstelling geen foto’s mag maken, maar dat tijdens het slotapplaus een heleboel mensen hun telefoon erbij pakken om foto’s te maken. Dus op dat moment pak ik ook altijd mijn telefoon erbij, zodat ik voor jullie wat beelden heb van de musical. Of in elk geval van hoe de mensen er in de musical uit zien. Dat geeft altijd wat meer beeld bij en review vind ik!

Leestip: Review Kustpark Texel!

Aïda musical review

Aïda is een van de eerste musical cd’s die ik kocht. Nadat ik de musical De Drie Musketiers gezien had. Dit was de allereerste musical die ik zag, dus Aïda in het theater had ik toen dus nét gemist. Best wel balen want ik vond het zúlke goede muziek en heerlijke nummers om te zingen. Ik heb toen altijd gezegd; als Aïda ooit een keertje terug komt, dan ga ik erheen! En zo, 20 jaar later, kan ik dan toch eindelijk deze musical bezoeken.

Het Verhaal

Aïda speelt zich af in Egypte, dat in oorlog is met Nubië. Wanneer de Nubische krijgster Aida afdwaalt van het slagveld, ontmoet zij de Egyptische legerkapitein Radames. Aida wordt gered door de Nubische koningin, de kandake. Als Aida uiteindelijk toch gevangen wordt genomen, ontdekt Radames dat zij de Nubische prinses is. Hij spaart haar leven door haar als bediende te schenken aan zijn verloofde Amneris, de prinses van Egypte.

Aïda musical review

Te midden van de spanningen tussen de nationaliteiten ontstaat er ook een beladen driehoeksverhouding tussen Radames, Amneris en Aïda. De farao (vader van Amneris) heeft een huwelijk tussen Radames en Amneris aangekondigd, maar Aïda en Radames worden verliefd op elkaar. Terwijl Aïda verscheurd wordt door een innerlijke tweestrijd; haar liefde voor Radames wordt gezien als een verraad van haar eigen land en volk.

Mijn review

Omdat ik het verhaal maar in kleine flarden kende, en het van tevoren niet gelezen had, moest ik even in het verhaal komen toen de musical begon. Wie is nou wie? En aan welke kant staan ze? Dat lukte gelukkig al aardig snel. Eenmaal in het verhaal kon ik echt gaan genieten.

Aïda musical review

Van tevoren had ik al gehoord dat er aardig wat liedjes gemoderniseerd zijn en ik was bang dat ik dat helemaal niks zou vinden. Want meestal hou ik niet zo van veranderingen. Bij sommige liedjes vond ik het ook inderdaad helemaal niks, die verandering. Er waren er een aantal vlak achter elkaar die versneld waren vergeleken met de oude versie. Hierdoor kreeg ik echt het gevoel van; hebben jullie haast of zo? Moet die musical extra snel afgelopen zijn? Wat ik dus echt zonde vond!

Aïda musical review

Maar er zaten ook nummers tussen waarvan ik de verandering juist wél iets vond toevoegen. Zo vond ik bijvoorbeeld deze versie van ‘mijn pakkie an’ heel leuk gedaan (zeker als je ziet wat er op het toneel gebeurt). En ook het pauzelied ‘gezegend Nubië, was echt heel erg mooi! Daar zat ik echt met kippenvel naar te kijken. Het was heel indrukwekkend!

Aïda musical review

Dan naar de musical artiesten! Er zijn er een paar die ik toch even speciaal wil benoemen. Te beginnen met Gaia Aikman. Eerder heb ik nooit speciaal veel met haar gehad, als in; nooit een wauw-gevoel. Wel gewoon goed, maar nu ik haar in deze musical zag was ik echt van haar onder de indruk. Wat een power heeft zij in haar stem, er komt zoveel volume uit zo’n klein vrouwtje, heel gaaf!! Daarnaast was ik ook zeker onder de indruk van haar spel.

Aïda musical review

Ook Naidjim heeft een hele mooie stem! Qshans als Mereb laat echt zijn humor zien, heerlijk! Daar genoot ik van. Daarnaast heeft ook hij een hele mooi stem, evenals April, die Amneris speelt. Tot slot wil ik ook Robin als Zoser nog even benoemen. Hij krijgt het voor elkaar dat ik echt een hekel aan die man kreeg, waaraan je dus kunt merken dat hij heel goed en overtuigend zijn rol speelt.

Aanrader? Ja! Ga deze musical zien! Hij draait voorlopig nog in Scheveningen, want de musical is pas net begonnen. Dit is een musical die ik niet had willen missen.

Leestip: Musical The Prom review!

Ben jij al bij de musical Aïda geweest? Wat vond je ervan?

Aïda musical review