Busreis naar Berlijn

Busreis naar Berlijn

23 maart 2022 6 Door Marìs

Vandaag deel ik met jullie mijn artikel; busreis naar Berlijn. In navolging van onze busreis naar Wenen in 2009, gingen we deze keer in 2011 naar Berlijn.

Busreis naar Berlijn

Busreis naar Berlijn

Waar we in 2009 met een busreis naar Wenen gingen, ondernamen we in 2011 een busreis naar Berlijn. Deze keer was het wel een andere maatschappij, en dat hebben we geweten ook. We waren hier achteraf niet tevreden over en zouden ook nooit meer met deze maatschappij gaan.

Leestip: Review Bilderberg Europa hotel Scheveningen!

Zo hebben ze ons onder anderen gewoon laten staan, omdat wij eerst de opstap plek niet meer konden terugvinden. Samen met andere mensen die er nog niet waren, werden wij dus gewoon in de steek gelaten. Uiteindelijk waren we maar 5 minuten later dan de aangegeven vertrektijd. Maar de bus was weg. Gelukkig wisten wij welke dingen zij nog meer zouden gaan bezoeken, dus zijn wij op eigen houtje naar de Fernsehturm gegaan, waar we de groep weer terugvonden. Maar ik vind dit zwaar onbeschoft. En ook heel anders. In 2009 in Wenen waren we ook iemand kwijt.

Een oudere man die wel eens eerder een beroerte gehad heeft, toen zijn we met meerdere mensen naar deze man gaan zoeken, zelfs bij de wc’s in een gebouw in het park, zijn vrouw was in paniek en bang dat er wat gebeurt was. Pas na 3 kwartier zoeken en langs meerdere uitgangen rijden en na de politie gewaarschuwd te hebben, vertrok de buschauffeur met lood in zijn schoenen. We reden toen terug naar het hotel waar onze vermiste man precies op dat moment uit een taxi stapte. Ook hij was verdwaald. En was zowel zijn vrouw als de groep kwijt geraakt én hij kon het opstappunt niet meer vinden. Een heel andere reactie dus.

Het programma van deze reis naar Berlijn heb ik destijds niet op papier gehad en daarom kan ik het ook niet meer precies navertellen wat we allemaal gedaan hebben. Wel kan ik opsommen wat ik nog wel weet. En dat is dat we onder anderen een lichttoer door de stad gingen maken in de avond (maar ja, die hebben wij dus gemist, terwijl we er wel voor betaald hadden omdat de bus al zonder ons vertrokken was). De busmaatschappij vond het niet nodig om ons het geld voor deze excursie terug te geven. Dus klantvriendelijkheid was ook ver te zoeken. Ook was deze buschauffeur de hele reis chagrijnig, hij vertelde ook helemaal niks uit zichzelf. Mensen moesten echt dingen vragen, dan gaf hij antwoord.

Wij bezochten tijdens deze reis onder anderen; een gedenkmuseum voor de Berlijnse muur, het Russisch monument, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charly, Holocaust monument, Rotes Rathaus, de Fernsehturm, het olympisch stadion, en de Berliner dom. Ook maakten we nog een boottocht over Der Spree. Tijdens ons verblijf sliepen we in hotel Leonardo, vlakbij vliegveld Schönefeld.

Leestip: Review van de Pannekoekenbakker in Holten!

Foto’s van deze reis

Busreis naar Berlijn

Als een van de eerste dingen bezochten we een museum ter nagedachtenis aan de Berlijnse muur. Buiten bij dit museum stonden ook echt nog restanten.

Busreis naar Berlijn

Ook kon een bezoek aan Checkpoint Charlie niet ontbreken.

Busreis naar Berlijn

Het holocaust monument bezochten wij uit onszelf, dit behoorde niet tot het programma. Maar ik vind dit er wel bij horen als je Berlijn bezoekt. Je voelt je oprecht héél erg klein als je er tussendoor loopt.

Busreis naar Berlijn

Bij zonsondergang kwamen wij aan bij de Brandenburger Tor. We hoopten hier onze groep terug te vinden, omdat de bus zonder ons vertrokken was, maar helaas. Blijkbaar waren ze hier alweer vertrokken.

Busreis naar Berlijn

Daarna besloten we naar de Fernsehturm te gaan en daar vonden we onze groep gelukkig terug! Zo konden we toch nog ín de Fernsehturm naar binnen en hadden we een mooi uitzicht over de stad bij avond.

Busreis naar Berlijn

Dit was dus een van de uitzichten die we hadden. Deels mooi om het bij avond te zien, deels ook jammer, want overdag was het wellicht nog net iets mooier geweest. Ik denk dat het mooiste moment is bij zonsondergang. Dan kun je zowel foto’s maken bij licht als bij donker.

Busreis naar Berlijn

Deze foto maakte ik bij een bezoek aan het Russisch monument.

Busreis naar Berlijn

Ook reden we nog langs het olympisch stadion van Berlijn.

Busreis naar Berlijn

Natuurlijk mocht ook de Berliner dom niet ontbreken bij de foto’s van ons bezoek aan Berlijn. Ik blijf dit een mooi gebouw vinden!

Busreis naar Berlijn

En tot slot nog een foto van het Rotes Rathaus. Bijzonder hoe mooi rood dit gebouw is.

Ondanks dat we verre van tevreden waren over de chauffeur van deze reis, hebben we het toch naar onze zin gehad. Het hotel was wel prima, daar hadden we geen klachten over, het was een hele mooie grote kamer. Ook het ontbijt was netjes.

Leestip: Tips gevraagd Canarische Eilanden!

Ben jij wel eens naar Berlijn geweest en in welk jaar was dat? Wat heb jij toen allemaal bezocht?

Busreis naar Berlijn